2015. február 2., hétfő

Nyílt forráskódú gazdaság és mezőgazdaság

Nyílt forráskódú gazdaság és mezőgazdaság


Kézzelfogható problémák. Mióta az eszemet tudom, mindig is úgy gondoltam a tudományra, hogy a tudomány képes nehéz ügyek és sürgető problémák megoldására.

De amikor elkezdtem a kémia szakot a Princeton egyetem, annyira elméletinek és alkalmazhatatlannak tűnt.

Ezért úgy gondoltam, hogy ha átmennék fizika szakra, talán ott jobb a helyzet.

Át is jelentkeztem, de nagyot kellett csalódnom. A hullámterjedésről tanultunk, és volt egy egyenlet, egy probléma, amit nem értettem.
[dr. Marcin Jakubowski, az OSE megalapítója]

Ez a cikk az alábbi "További bejegyzések »" linkre kattintva folytatódik.




Így hát odamentem a profersszorhoz, és megkérdeztem tőle, hogy "Miről szól ez az egész, hol létezik a valóságban ez a probléma?"

És azt válaszolta, hogy "Ó, valójában nem is létezik, csak én találtam ki."

Ekkor megértettem, hogy szóval ilyesmikkel töltjük itt az időnket!

Ez volt azon fordulópontok egyike, amikor megfogalmazódott bennem, hogy akkor mit is keresek én itt?

Annak ellenére, hogy abszolút bőségében élünk az erőforrásoknak, az energiának, az emberi fejlődésnek, a kultúrának, és gyakorlatilag mindennek, még mindig rengeteg a probléma.

Főleg az erőforrások miatti konfliktusok és háborúk, szegénység és megfosztottság. A túlélésért dolgozni a jelenleg rendelkezésre álló nagyszerű technológiáink mellett nem kellene, hogy sok időt vegyen el az életünkből.

Ha jobban belegondolunk, akkor minden bőség, amit a mai modern életminőség meghatározóiként élvezünk, igazából kőzeteken, termőföldön, napenergián, növényi és vízforrásokon alapul.

Ezek pedig bőséggel állnak a rendelkezésünkre.

Valójában jelen társadalmunk előállítási folyamatai teszik ezeket a javakat mesterségesen szűkössé.

Mi lenne, ha tudnánk úgy túlélni, sőt ki tudnánk teljesedni egy modern életszínvonal szintjére sőt még magasabbra, napi mindössze két óra munkával, lokálisan elérhető erőforrásokból?

Hogyan nézne ez ki?

A Nyílt Forráskódú Gazdálkodás projekt alapköve az az ötlet, hogy kevés erőforrásból és kevés pénzből is bárki képes kell, hogy legyen magas életszínvonalat teremteni saját maga számára.

Mindezt úgy, hogy ehhez se sok időre, se sok pénzre ne legyen szüksége. Az emberek újra a magukhoz vehetik az irányítást, ezekkel a technológiákkal.

Ahelyett, hogy nagyvállalatokra hagynánk, hogy eldöntsék, hogy mikre alkalmas gépekkel látnak el minket, mi magunk dönthessük el, hogy a gépek miként szolgálják a javunkat.

Ahelyett, hogy másokra támaszkodnánk, hogy legyártsák a számunkra szükséges tárgyakat, önellátóan készíthetünk el mindent, 
amire csak szükségünk van.

Mi magunknak jobb minőséget készítünk, mint a multik, vagy a rabszolga-munkaerő Kínában.

Mi önállóan létrehozhatjuk azt a termelési képességet, amivel olyan életet élhetünk, amilyenre vágyunk.

Mindezt pedig a saját udvarunkon, hosszú távon fenntartható módon! Meg tudjuk építeni azokat a gépeket, melyekkel az anyagi bőségünket mi magunk meg tudjuk teremteni.

Hogy aztán megmutassuk másoknak, hogy miként tudják ezt ők is megvalósítani. Ha van 200 ember, akik összejönnek, és egy önfenntartó közösséget szeretnének létrehozni, jelenleg nincs túl sok lehetőségük az ehhez szükséges eszközök és gépek beszerzésére.

Ez az a pont, ahol a Nyílt Forrású Gazdálkodás bejön a képbe: A szükséges gépek gyártási önköltsége kevesebb, mint egytizede a piaci árnak.

Vegyünk például egy John Deer traktort. Szinte teljesen lehetetlen, hogy egy hétköznapi ember csak úgy fogja magát, és összerakjon egyet, mert ez egy nagyon speciális gép.

Ám ha veszünk egy egyszerű autómotort, elmegyünk egy barkácsáruházba, veszünk fémet és megépítjük magunknak, mint mi a Lifetrac nevű  raktorunkkal tettük, akkor ez már sokkal kézzelfoghatóbb és meg is valósítható.

A lokalizált gazdaság előnye, hogy a hatalom a közösségen belül marad. Ahelyett, hogy a pénzünk, a keresetünk örökre elfolyna tőlünk a rendszer csúcsa felé, mi lenne, ha a pénzt inkább helyi rendszerünkön belül tartanánk?

Magunknál tartva a vagyont, a jólétet, azáltal, hogy a gyártó mechanizmust beépítjük a rendszerbe.

Ha ugyanazt a mennyiséget állítjuk elő, de a vagyon itt marad, akkor nem kell olyan keményen dolgoznunk.

Így jut időnk a családunkra, a gyerekeinkre, vagy ami fontos nekünk [a lelkünkre - a ford.]

Gyártási szempontból jóval egyszerűbb, ha csak szuper-kompatibilis modulokkal dolgozunk.

A moduláris motorunk jelenleg a traktorunkkal és az agyagtégla nyomóval is működik, és még más gépekkel is, mint a fémlyukasztónk és a fémvágónk.

Ez pedig sokkal egyszerűbb termékállományt tesz lehetővé, mert mindössze egyetlen energiatermelő berendezés számos gépet is működtet.

Az egy dolog, hogy megfigyeljük a nálunk összerakott gépeket, és egy másik dolog megérteni, hogyan zajlik a fejlesztési folyamat, milyen összeszerelési útmutatók állnak rendelkezésre ezekhez a gépekhez, amik alapján sokszorosítani lehet azokat, illetve továbbfejleszteni.

Képesek vagyunk arra, hogy az összeszerelési dokumentációkat digitális formában publikáljuk, és a telekommunikáció, az Internet segítségével tovább tudjuk adni ezt az információt; bárki szabadon lemásolhatja a közösségének ezeket a fájlokat, hogy így a modellekhez saját számítógépén legyen hozzáférése.

A Nyílt Forráskódú Gazdálkodás a fejlesztés szabad hozzáférésű leírását célozza meg és arra a tényre alapul, hogy egyaránt össze vagyunk kapcsolódva a természettel, embertársainkkal és a társadalmi intézményekkel.

Mindezeket figyelembe kell vennünk, amikor a világ jobbátételének paradigmáján dolgozunk. A nyílt forráskódú megközelítés egy egyre népszerűbb és megállíthatatlanabb trend.

A nyílt forráskódú szoftverekkel kezdődött, mint például a Linux operációs rendszer. Amikor elég ember összeáll egy adott projektre, akkor az a projekt egyszerűen jobbá válik, mint bármi más.

Mi ezt igyekszünk átültetni a hardver, a gépek világába.

Mi lenne akkor, ha az emberek azért jönnének össze, hogy nyílt forráskódú gépeket hozzanak létre?

Rengeteg fajta technológia létezik a világban.

De hogy ezeket a technológiákat olyan módon rendezzük, hogy elérhetővé váljanak minden ember számára korlátlan módon, ez egy igen jelentős előrelépés.

Így most már az önszerveződő egyéni emberek számára is elérhető.

Akiknek a technológia mellett fontos az is, hogy egész mélyre, szellemi, spirituális szintig leássanak magukban, hogy igazán megváltoztathassák a hozzáállásukat, hogy tényleg kiaknázzák ezeket a lehetőségeket, és előremozdíthassuk a civilizációnkat.

Remélem, hogy az emberiség fel tud nőni a feladathoz és megragadja ezt a lehetőséget, amit ez a fejlesztés kínál.

A Nyílt Forrású Gazdálkodás valódi célja a jövő gazdaságának, a nyílt, szabad forráskódú gazdaságnak a megalapozása.

A nyílt forráskódú gazdaság: olyan gazdaság, amely az elosztásban ÉS a termelésben egyaránt hatékony.

A termelésben jelen gazdaságunk elég jó, hatékony a termelésben, de az elosztás nem jól működik.

És hogy hogyan is hozhatjuk ezt létre? Úgy, hogy nyílttá tesszük... mondhatni ingyen közzéadjuk az üzleti titkokat, vagy nyílt forráskóddal állítunk elő minden terméket, amit használunk.

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a multik helyett, akik egymással csatáznak, hogy újra és újra feltalálják a spanyol viaszt és egyik többet árt, mint a másik... - inkább mindenki összefogna, hogy együtt  hozzuk létre a legjobb termékeket, a legstrapabíróbb termékeket, amik nyílt forráskódúak, tehát mindenkinek hozzáférése van a gyártásukhoz.

Így a gazdaságot nem egymással harcolva, pazarló módon, hanem közösségi közreműködési alapokon tudjuk működtetni.