2016. október 17., hétfő

Sivatagi biofarm napenergiával és tengervíz-sótalanító erőművel

A világ első farmja, amely tengervizet és napfényt használ élelmiszer termelésére a sivatag közepén, nemrég kezdte meg a működését.

A napenergia összegyűjtésére 23 ezer tükröt és tengervízból sótalanított édesvizet használó "Sundrop Farms Port" az ausztráliai Augusta-ban található egy sivatagos területen, ahol nagyüzemben termelnek bioélelmiszereket egy teljesen energiafüggetlen üzemben. Növényvédő szerek, csapadékvíz és fosszilis üzemanyagok nélkül a 20 hektáros farm tökéletes példája annak, hogyan lehet fenntartható és új módon élelmiszert előállítani.

Ahogy a világ népessége növekszik, az ausztráliai és a globális élelmiszer szükséglet is emelkedik. Bár szükség van arra is, hogy megfékezzük az élelmiszerhulladék termelését, ami kb. egyharmada az összes élelmiszer előállításának, és ami a szemétben köt ki minden évben világszerte. Az iparosodott országokban mintegy 680 milliárd dollár, a feltörekvő nemzetek körében 315 milliárd dollár értékben megy veszendőbe az élelmiszer. Ugyanakkor vannak olyan módszerek, melyek segítségével fenntartható módon hozhatunk létre több élelmet anélkül, hogy ezzel tovább terhelnénk a világ erőforrásait.

A növényvédőszer-mentes élelmiszer termelésének három legnagyobb akadálya a gazdák számára a víz, a föld és az energia. Megtörve függőségünket ezen véges erőforrásoktól, valamint tiszteletben tartva mindezeket a hagyományos gazdálkodási módszereket, több élelmiszer állítható elő nagyobb számú embernek.

Az éghajlatváltozás, a biotechnológiai cégek földfelvásárlásai, az aszály, árvíz már nem kell, hogy érintse az innovatív gazdálkodókat. A Sundrop farm képessége, hogy a szélsőséges időjárási körülmények ellenére is alkalmas a folyamatos termelése már bebizonyosodott néhány héttel ezelőtt, amikor fél évszázada nem látott vihar pusztított Dél-Ausztráliában. A Sundrop Farms képes volt megbirkózni a nagy széllel és folytatta a működését a hatalmas áramszünet ellenére, amely a térség nagy részét érintette.

A Spencer-öböl enyhén sós vizének kezelésével és újrafelhasználásával a Sundrop egy hatalmas üvegházban teljesen kiküszöbölte a talajvíz használatát. Az aszály sújtotta Kaliforniában a gazdák idén nyáron egyetlen marék mandula előállításához közel 60 liter vizet használtak fel, ami nem ritka a hagyományos gazdálkodás során.

A Sundrop emellett hidroponikus rendszert alkalmaz, amely szintén csökkenti a teljes vízfelhasználást, és feleslegessé teszi a termőtalajt. Kihasználva a nagyszámú tükörrel összegyűjtött sivatagi napenergiát, az egész farmnak csupán napfényre és némi tengervízre van szüksége 17 ezer tonna élelmiszer előállításához minden évben.

http
A vállalat műtrágyát és növényvédőszereket sem használ, helyette hasznos rovarokat alkalmaznak, hogy elpusztítsák a kártevőket, amelyek veszélyeztethetik a növényeket. Csakis GMO mentes termékeket állítanak elő és kínálják eladásra ausztrál élelmiszerboltokban.

"Mivel mindent ellenőrzött környezetben végzünk, ismerjük a szükséges költségeket, és mindent megújuló forrásokra támaszkodva teszünk, ezért biztosítani tudjuk az ellátás egyenletességét és a magasabb minőségű termékeket kedvezőbb áron egész évben," - mondta Philipp Saumweber, a Sundrop Farms elnök-vezérigazgatója.

És ha ez még nem lenne elég elképesztő, az üvegház téli melegítésével a gazdaság egész évben képes termelni 39 megawatt felhasználásával, melyet a tiszta napenergiából nyernek.

Bár a gazdaság felépítése 200 millió dollárba került, a vállalkozók, akik elindították úgy vélik, hogy megérte a hosszú távú befektetés, hiszen soha nem kell foglalkozniuk a fosszilis tüzelőanyagokkal. A Sundrop szerint "szakítottak a mezőgazdaság véges erőforrásoktól való függőségével."

Az ausztrál farm mellett Tennesseeben is megkezdődtek egy gazdaság létrehozásának a munkálatai az Egyesült Államokban, és az idén felépítették az első európai gazdaságukat Portugáliában.

Forrás: Sundrop
Magyar fordítás: ÚjVilágTudat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeretettel várjuk a konstruktív hozzászólásokat