2015. február 9., hétfő

Nyílt Forráskódú Közgazdaságtan és Gazdálkodás nagyelőadás

Nyílt Forráskódú Közgazdaság és Gazdálkodás


Összefogás a Változásért
– Marion Institute, ConnectingForChange.org

Marcin Jakubowski – Nyílt Forráskódú Gazdaság és a Globális Falvak Gyártási Rendszere

Marcin célja, hogy segítse megszületni a nyílt forráskódú gazdaságot.

Egy olyan hatékony gazdálkodási formát, amely optimalizálja mind a termelést, mind az elosztást, miközben előmozdítja a társadalmi igazságosság és a környezeti megújulás ügyét.

Ez a cikk az alábbi "További bejegyzések »" linkre kattintva folytatódik.Kérlek, köszöntsétek szeretettel az Összefogás a Változásért színpadán

Marcin Jakubowski urat.

Rendben, köszönöm, Callam.

Be van kapcsolva a projektor? Igen. Oké.

Köszönöm a meghívást és örülök, hogy itt lehetek.

A nevem Marcin. Lengyelországban születtem.

És ez a...
[technikai zavarok a diavetítő elindításával]

Elnézést kérek... Rendben, ezt már mondtam is.

I. SZEMÉLYES MÚLT

Ez a szülővárosom abban az időben, amikor  születtem.

Gyermekkorom számos emléke kötődik Lengyelország történelméhez.

Nagyapám a megszállók ellen harcolt a második világháborúban, német halálvonatokat igyekeztek kisiklatni.

Nagymamám élve megjárta a náci haláltábort...

Tipikus gyermekkori emlékem, hogy a homokozóban játszottam, mint minden más gyerek, és hogy sorban álltunk az ételért, mert akkoriban az ételt kimérve kapták az emberek.

Tankok jártak az utcánkban, és nem katonai parádé miatt: statárium volt érvényben egész Lengyelországban, a vasfüggöny túloldalán.

Anyagi szűkösség volt minden tekintetben.

Tízéves koromban a családunk Amerikába költözött, és a dolgok sokkal jobbra fordultak, az élet átalakult, majd a Princeton Egyetemre kerültem Wisconsin-ban, ahol Ph.D. doktori fokozatot szereztem atomenergetikai mérnökként, de ugyanakkor sosem feledtem azokat a  borzalmas időket, amiket akkor éltem át, amikor az erőforrások szűkösek voltak, és az embereknek még a lehetőségekért is harcolniuk kellett.II. A PROBLÉMAEzek az emlékek éltetik a szabadságba vetett hitemet!

Abban hiszek, hogy az igazi szabadság, a legalapvetőbb fajta szabadság azzal kezdődik, hogy az egyén képes a természeti erőforrások  használatára úgy, hogy megszabadítsa magát az anyagi  szűkösségtől.

Mindenhol, ahol anyagi szűkösség van a világban, ott szörnyűséges dolgokat látunk, konfliktusok  gócpontjait, konfliktusokat az erőforrások felett, az egyéneket elerőtlenítő gazdaságokat, megfosztott és izolált lényeket, akik erőtlenek ahhoz, hogy olyan kiteljesedett élet éljenek, amilyenre minden ember méltó.

Nem ironikus, hogy óriási lélekszámokban élünk nyomorban, miközben abszolút teljes bőségében élünk a természeti erőforrásoknak, mint a napfény, kőzetek, növények, föld, mindennek, amiknek a modern gazdaságok is köszönhetik jólétüket.

Minden akadályt, ami a természet bőségétől az embert elválasztja, emberek hozták létre.

Üzleti érdekből.

Ebben a faluban vajon kinek van egyáltalán esélye hozzájutni ahhoz a pénzhez, amin megvehetnek egy traktort, hogy felszántsák a saját földjüket?

A hagyományos tőkés termelési rendszer csakis úgy működik, ha elégséges mesterséges szűkösséget teremtenek, hogy profitot realizálhassanak, és ma ez a  norma az egész világon.

Itt tehát egy nagy kihívással állunk szemben, ami a következő: úgy teremteni igazi szabadságot, hogy kikerüljük a mesterséges szűkösség okozta akadályokat és olyan sok ember számára, amennyinek csak lehetséges, átadjuk a know-how-t és a megfelelő eszközöket, hogy természetes környezetük nyersanyagait, bőséggel tudják feldolgozni, személyes javaik és szabadságuk céljából.

Úgy gondolom, hogy erre a globális problémára a válasz, ha van rá megoldás egyáltalán, az a nyílt forráskódú gazdaság.

A nyílt forráskódú gazdaságban az információ szabadon és nyilvánosan elérhető, hogy mindenki hozzájusson a legalapvetőbb információkhoz arról, hogy a nyersanyagokat hogyan tudjuk a civilizált élet modern eszközeivé átalakítani; ahol az egyéni embernek lehetősége van részt venni: javításokkal és innovációkkal hozzájárulni az emberi tudás közös bázisához.

Csodálkozni való talán, hogy a nyílt forráskódú fejlesztés gyorsítja az innovációt, életünk minden területén? Csak kössünk össze  egy-egy emberi elmét, néhány százat, majd néhány ezer elmét, és aztán be is lehet csatolni a biztonsági öveinket.

Bár a nyílt forráskódú fejlesztés szemünk láttára születik meg a világban,

sokan még mindig tagadják azt az alapvető feltevést is, hogy az innováció növelése a nyílt  hozzájárulással kezdődik.

A szabadalmi rendszerek, kereskedelmi titkok, és más versenyeszközök megakadályozzák az innovációt és a gazdaság  egészséges működését.

Tudtad például, hogy 2011-ben először az Apple és a Google többet költött szabadalmakra, mint új termékek és szolgáltatások kutatására  és fejlesztésére?

Ám ahogy a nyílt forráskódú fejlesztések felveszik a sebességet a felhőalapú együttműködés segítségével, úgy rengeteg nyílt forráskódú fejlesztés lát napvilágot.

Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a nyílt forráskódú kutatás-fejlesztés alapú gazdaság a következő gazdaság.

Csak az IT-hálózati infrastruktúrákban is a nyílt forráskódú Linux szerverek vették át a piacok meghatározó részét.

A Nyílt Forráskódú Hardver Szövetség (oshwa.org) összekapcsolja az aktív csináld-magad és barkácsoló közösségeket, hogy közösségként képesek legyenek elképesztő sebességgel együttműködni.

Egy üzletember barátom szerint nem is az kérdés, hogy vajon a nyílt forráskódú hardver  lesz-e a következő nagy játékos a színtéren, hanem az, hogy az olyan nagyvállalatok, mint a John Deere traktorgyártó, vagy a Caterpillar, vagy az Egyesült királyságbeli JCG léte alapvetően megrendül attól, hogy olyan eszközök válnak elérhetővé, mint amiket mi és a hozzánk hasonló szervezetek is rendelkezésre bocsátanak.

A végső kérdés azonban sokkal egyszerűbb, mint az a vita, hogy a nyitott vagy a szabadalmi üzleti forma kerül-e ki végül győztesen.

A végső kérdés ugyanis ez: akarsz-e hatékonyan működő gazdaságot?

Olyant, ami felgyorsítja az innovációt, fenntartható jövőt biztosít a lehető legtöbb ember számára, a lehető leggyorsabban.

Minden egyes nap igennel válaszolok erre a kérdésre, mikor a kakasok hangja felébreszt a  farmomon.III. A MEGOLDÁS SZELLEMISÉGE

Nyolc évvel ezelőtt kezdtem kialakítani a nyílt forráskódú ökológia alapkoncepcióját, mintegy ellenszerként a mesterségesen előidézett hiányra.

Kezdetben, a nyílt forráskódú ökológiára szociális vállalkozásként tekintettem.

Hogyan nézne ki ez a bizonyos hatékony gazdaság?

Helyben működne és teljesen függetlenül, de a terveket és elgondolásokat szabadon hasznosítaná és a tudást globálisan is megosztaná.

Felgyorsítaná az innovációt,
hatékonyságot eredményezne, és szétosztaná a természeti erőforrásokat, a munkát, és a tőkét.

A problémákat a megjelenésük percében képes lenne megoldani.

Mikro mérete és ön-finanszírozó jellege miatt a hatékonysága másolható, rugalmas és megfizethető.

Többet juttatna vissza a Földnek, mint amennyit elvesz tőle, és ami a legfontosabb, hogy képes lenne  visszaadni az időt az emberi Élet számára.

Ez a gazdasági modell nagyon foglalkoztatott.

Azt vizionáltam, hogy a termelés mértékének lecsökkentése globálisról helyi léptékűre, megadná a lehetőségét annak, hogy véget érjenek az erőforrásokért folytatott konfliktusok, hogy véget érjen a szegénység és az éhezés.

Elképzeltem mindennek az egyéni szinten jelentkező mélyebb hatását is.

A személyes függetlenségünk azt jelenti, hogy visszaszerezzük az irányítást a saját életünk, a közösségeink és a világunk felett.

Ha lenne elég felszabaduló időnk, akkor arra is jutna belőle, hogy törődjünk a világ többi részével.

Daniel Pink elképzelésére is alapul ez:
„A belső motiváció a személyes autonómia olyan fajtája, mely lehetővé teszi, hogy olyan kiválóság elérésére törekedjünk, amely egybeesik magasabb rendű személyes célunkkal.

Amikor mindez megtörténik az emberek bensőjében, a politika átvált a pénzről és a hatalomról – melyek jelenleg a személyes és politikai élet meghatározó tényezői – az etika és a bölcsesség felé, amik a jövő hajtóerői lesznek.

Ez a belső autonómia egy olyan körülmény, melynek hatására a vállalkozások mérete és a teljes gazdaság léptéke jó értelemben mikroméretűre csökken és így ezen keretek jelölik ki a bolygó minden egyes földterületének határait.” [globális mikrogazdaság]

Mit jelent a mesterségesen előidézett anyagi szűkösség?

Ha jobban belegondolunk, minden gazdagság, ami a modern életszínvonalhoz szükséges, az ásványi anyagoktól, termőföldtől, napfénytől, növényektől és a víztől függ.

Bár ezek mind bőségesen megtalálhatók, a társadalom termelési mechanizmusa idézi elő a hiányukat - MESTERSÉGESEN.

Ha megalkotjuk és a lehető legegyszerűbb formába becsomagoljuk a termeléssel kapcsolatos információkat és technikákat és mindezt a legkisebb működési méretben is alkalmazhatóvá tesszük, akkor ez képes lesz megszüntetni a globális rendszerektől való függőséget.

Ami mindezt egyedülálló módon lehetővé teszi, az a digitális korszak jelenléte.

Ez megegyezik E. F. Schumacher állításával: „A társadalmi szervezetek egyszerűen összeomlanak, amint elérnek egy bizonyos méretbeli szintet.”

Egyezik Gandhi állításával is a gazdaságról, és összecseng Buckminster Fuller fegyverkezés-ellenes elméletével is [livingry versus killingry].

Megegyezik Martin Luther King vágyával, mely a jövőbeli kormányzást olyan törvényen alapulónak vizionálja, mely meghaladja az emberi törvényeket. [Igazságos törvények a Lélek erejével].

Mindez azért lehetséges, mert a politikai és jogi rendszereket a gazdaságra és így az erőforrásokra építik rá; így a tisztességes gazdaság egy tisztességes kormányzást von maga után.

Ez a fajta függetlenség nem más, mint abszolút hatékonysággal és átláthatósággal megerősített termelőképesség mely biztosítja szabadságunkat, hogy magasabb céljaink eléréséért a kiválóság felé törekedjünk.

A függetlenség biztosítja számunkra a szabadságot, hogy az etika irányelveit követhessük, hogy ily módon felszabaduló kognitív többletünk megengedhesse, hogy távolabb tekinthessünk a puszta túlélésünknél.IV. A MEGOLDÁS GYAKORLATAKezdőlökésként, lecseréltem az elméleti plazmafizikusi egyetemi táblámat egy traktorra, egy 30 holdas farmra Missouriban, a semmi közepén, és elindultam dolgozni.

Igen ám, de aztán lerobbant a traktorom.

Úgyhogy kifizettem a javítását. Azután újból lerobbant...

Majd nem sokkal később végül én is lerobbantam.

Így aztán rá kellett jönnöm, hogy azok a valóban hatékony és olcsó eszközök,  amikre szükségem lett volna, hogy útjára indítsak egy közösséget és egy gazdálkodást, egyszerűen nem léteztek.

Felismerés született: az eszközök nélkülözhetetlenek.

Ez vezetett el a Nyílt Forráskódú Gazdálkodás Projekt alapgondolatához, ami pedig: megépítjük a Globális Falvak Gyártási Rendszeréhez szükséges eszközöket.

Ez egy 50 ipari gépből álló csomag, amik egy kis létszámú, a modern kor kényelmét biztosító civilizáció felépítéséhez szükségesek.

Fogjuk az ipari szabványokat és átalakítjuk őket egyszerű, nyílt forráskódú, összeszerelhető elemekből  álló, hosszú élettartamra tervezett termékekké, melyek elérik vagy felülmúlják a jelenlegi ipari szabványokat, a költségek töredékéért.

Gépeink ötször kevesebbe kerülnek, egyszerűek, különálló elemekből összeilleszthetőek [modulárisak] hosszú élettartamra készülnek, és ez kb. 50-szeres összköltség-hatékonyságot jelent a teljes élettartamukra levetítve.

Eszközünk a globálisan virtuálisan együttműködő termelés [collaborative production].

Üzleti modellünk azon alapul, hogy segítsünk másoknak is lemásolni ezt a vállalkozási formát és az a célunk, hogy kölcsönösen jólétet biztosítsunk egymásnak.

Az egyik fő jellemzője a gépcsomagunknak, hogy bepakolható egy szabványos méretű kamionkonténerbe (12 x 2,5 x 2,5 m) .

Így mindez olyan helyeken is megvalósítható, ahol nincs ipari gazdaság ahhoz, hogy létrehozható legyen egy komplett modern gazdaság az üres pusztaságból, mindössze egy tucatnyi ember részvételével, helyi források felhasználásával, a megszokottnál jóval rövidebb munkanappal.

Talán felháborítónak, lehetetlennek hangzik mindez?

Egészen biztosan szembemegy mindazzal, ahogyan most élünk és gondolkodunk.

"Kemény dolgozni" ma azt jelenti, hogy hosszú munkanapokkal egész életünket végigdolgozzuk azért, hogy aztán csak viszonylagos jólétet tudjunk biztosítani az életünkben.

De választhatod azt is, hogy önállóan építesz magadnak egy traktort és egy saját házat egy magad gyártotta téglanyomó-gép segítségével.

De még mielőtt rémülten elszaladnál, neked nem kell ezt megtenned.

De mi megtesszük. Én és tucatnyi társam – akik közül néhányan most itt vannak a teremben; társamul hívtam őket erre a kísérletre –, a mozgalom úttörői mutatjuk az utat.

A lehetőség ezen egyetlen információs pontja ki fogja terjeszteni az emberek gyártási és összefogási lehetőségeinek határait, hogy a projekt széleskörűen elterjedjen és közösségi szinten világszerte sokszorozzák.

Most hadd térjek rá arra, hogyan is néz ki mindez a valóságban.

Az üres pusztában alapítottuk 2003-ban és felépítettünk egy ilyen kis épületecskét.

Mostanra azonban van egy kb. 4000 négyzetméteres gyártócsarnokunk, ahol traktorokat és téglanyomókat építünk, melyek segítségével építettük fel magát az egész gyártócsarnokot.

Felhúztunk továbbá egy 3000 négyzetméteres lakóépületet is, és folyamatosan optimalizáljuk a termelésünket, olyannyira, hogy egy tapasztalatlan, 6 főből álló csapat, vezetői felügyelettel mindössze négy nap alatt megépített egy teljes téglanyomó-gépet.

Most azt szeretnénk elérni, hogy ugyanezt 1 nap alatt sikerüljön felépíteni...

Köszönöm.

Mindebből jelentős gazdasági előnyök származnak, kb. 5000 dolláros haszon naponta, hiszen 4000 dollárba kerül az alapanyag és kb. 9000 dollár a termék piaci ára.

Kialakítottuk a CNC hegesztő asztalunkat.

Üzemeltetjük fémmegmunkáló gépeinket, amiket a fémek összevágására használunk.

Van saját fémlyukasztónk, nehéz-fúrógépünk, hideg fűrészünk, CNC áramkör-marónk, és egyre hatékonyabban dolgozunk.

Célunk, hogy felépítsünk egy tömörített vályogtéglából készült lakóépületet 2 nap alatt, kb. 3.7×3.7 méteres elemekből dupla téglafalakkal, szalma szigeteléssel.

Földmunkákat végzünk, és árkot ásunk a traktorunkkal, nyílt forráskódú fűrésztelepünket is üzembe állítottuk már, és más gépeket is gyártunk: minitraktorokat, nagyméretű kaszálógépet, árokásót, hidraulikus hajtóművet, ekét és talajlazítót.

Még csak a géppark kezdeteinél járunk, de minden nap emlékeztetjük magunkat arra, hogy sokat kell még tanulnunk.

De tudjuk, hogy merre tartunk, és ez pedig a nyílt forráskódú gazdaság.

A jelenlegi terveink a következők: először is, elméletben kifejlesztettünk egy 50 eszközből álló készletet, a Globális Falvak Gyártási Rendszerét (GVCS).

Jelenleg az infrastruktúránkat fejlesztjük az együttműködésekhez és fejlesztésekhez, így szapora ütemű fejlődésre számítunk az elkövetkező években.

Gyártócsarnokunkkal szeretnénk megmutatni, hogy képesek vagyunk $80.000 bevételt termelni havonta együttműködő termeléssel gyártott, könnyen sokszorosítható és könnyen bővíthető termékek értékesítésével.

Így elképesztő ütemben tudjuk fejleszteni a létesítményeinket.

Ez jelenti az üzleti oldalát ennek az egész projektnek.

Célunk szerint megtanítjuk az embereknek a gazdasági modellünk működését és kiterjesztjük azt, hogy több ilyen létesítményközpont alakulhasson világszerte, létrehozzuk a nyílt forráskódú inkubátorházakat, ahol alaposan, minden részletre kiterjedően, kb. 2 év alatt kitanítanánk őket.

Ezen társaink a disztributív vállalkozásban követnék azt a változásmodellt, hogy a képzésnek tartalmaznia kell a vállalkozói szellem elsajátítását is.

Mindezt világszerte kiterjesztenénk kb. 100 inkubátorházzá, 12 fős csoportokkal haladva.

A kezelhetőség érdekében alacsonyan tartjuk a csoportlétszámokat.

Az inkubátorházak önálló kutatási és fejlesztési részlegeink is lennének egyúttal, melyek összekapcsolódva létrehoznának egy nagy hatékonyságú, egész világra kiterjedő nyílt forráskódú termékfejlesztési hálózatot.

Úgy fogunk majd sokasodni, mint a McDonald's.

Ez a változásmodell pedig nem más, mint hogy az egyszerűen és hatékonyan működő nyílt forráskódú termelés 50-szeres összköltség-csökkenést eredményez az ipari szabványokhoz képest, a termékek egész élettartamára vonatkozóan.

Védjegyünk az abszolút felelősségteljes termelés.

Képzési modellünk szerint a vállalkozói szellem hajt és motivál a változtatásra, az önálló infrastruktúra miatt szinte nulla rezsi költséggel tudunk működni, és így képesek vagyunk kombinálni a legjobb gyakorlatokat a a szervezett képzéseinkkel és a független termeléssel.

Az egészet úgy terveztük meg, hogy nagy léptékben is megvalósítható legyen.

Azért építjük fel a nyílt forráskódú gazdaságot, hogy nagyléptékben terjedjen.

Célunk, hogy a termelést decentralizáljuk, röviden: tisztességes termelést valósítsuk meg,

Ez nem politikai ideológia, hanem: egy hatékony vállalkozás üzleti esettanulmányáról van szó, melyben a kapacitás-növelés hagyományos módja irrelevánssá válik.

A mi új terjeszkedési koncepciónk abból áll, hogy a gazdasági lehetőségeket széleskörűen és messzire elosztjuk.

Sikerünk mértékét az jelenti, hogy mennyi független másolatot készítenek el a Globális Falvak Gyártási Rendszerének egyes eszközeiből, illetve az egész készletből.

Ez az ábra azt mutatja, hogy mit sikerült megvalósítanunk 2008 és 2012 között.

Önálló közösségként eddig összesen 62 darab prototípust építettünk.

2011-ben elkészült a legeslegelső másolat.
Egy texasi illető megépítette a téglanyomónkat, teljesen egyedül, a mi nyílt forráskódú terveink alapján.

Ebben a 2012-es évben 13 új reprodukció készült el. Tehát a növekedés útján járunk.

Van ennek egy emberi vonatkozású kérdése is: hogyan optimalizáljunk egy globális együttműködést, hogy gyártási tervek és késztermékek szülessenek számos helyen, szerte a világon.

Nos, ehhez nagyon egyszerű eszközöket használunk: egy wiki oldalt, Google Dokumentumokat, Scatch up-ot, Inkscape-et, Gimp-et, és más nyílt forráskódú eszközöket, amik lecsökkentik a belépési küszöböt hogy így bárki egyén részt vehessen a projektben.

Műszaki leírásaink kezdetektől fogva nyílt forráskódúak, tehát az egyszerűség, a hosszú élettartamra tervezés, elemenkénti összeszerelhetőség [modularitás] és könnyű másolhatóság jegyében alkottuk meg őket.

Az egyszerűen összeszerelhető elemekből való kialakítás felgyorsítja a másolási-gyártási folyamatot.

Mintha Lego-ból építenénk gépeket, ahol még a legváltozatosabb alkatrészek is pontosan összeilleszthetők egymással.

Ugyanezt az elvet alkalmazzák az elektronikára is, jó példa a LittleBits.cc, amely elektronikus eszközök készlete, amiket plug-and-play módon összeszerelhetünk.

Mi ezeket arányosítjuk teljesítmény-elektronikai eszközeinkbe: indukciós kemencénkbe, áram-átalakítóinkba, hegesztőgépeinkbe és hasonlókba.

Együttműködő termelésben végezzük a gyártást.

Célunk, hogy 1 nap alatt megépítsünk egy téglanyomót 8 ember közreműködésével – a legutolsó alkalommal 4 nap kellett ehhez.V. JELENLEGI HELYZETÜNKHogyan fest most a helyzetünk?
Jelenleg bővítünk és változtatunk, megpróbálunk vízióból valódi szervezetté  átalakulni.

Két évvel ezelőtt havi 1500 dolláros havi költségvetéssel rendelkeztünk, mostanra pedig 500 000 dollárból gazdálkodunk.

Csapatot építünk és stratégiát állítunk fel a szervezeti felépítésre és módszerekre vonatkozóan.

Egyre inkább érezzük a növekvő nehézségeket. Nem vagyok könnyű helyzetben.

Jelenleg társakat toborzunk: külsős tervezőket, helyszíni rész- és teljes munkaidősöket, és önkénteseket alkalmi látogatásra. Szívesen látunk mindenkit.

A munkánk révén szeretnénk megújítani a világot magunk körül.

Szeretnénk, ha megtisztulnának a gazdaságok, hogy ne legyünk a szűkösség által arra kényszerítve, hogy másoktól elvegyünk, hanem saját közösségeinken belül tudjunk termelni.

Szeretettel meghívlak Téged, hogy csatlakozz hozzánk!

Különösen, ha mérnök vagy, ha nyugdíjba vonult cégvezető vagy, aki még szeretne változást hozni a világba.

Nézd meg a TED előadásomat, ha még esetleg nem láttad.

Elég népszerű lett, több mint egymillióan látták eddig.

Honlapunkról letöltheted a Civilizációs Kezdőcsomagot [Civilization Starter Kit] aminek jelenleg a 0.01-es verzióját találod meg, a traktorok terveivel, a téglanyomóval, kőzúzóval és hajtóművel, amiket te magad egyedül is megépíthetsz.

Minden dokumentációt és videót, illetve CAD tervrajzokat megtalálsz benne.

Továbbá feliratkozhatsz nálunk, mint "Igazi Rajongó". Támogass minket havi 10 dollárral!

2012-ben kb. 350 ember támogatott így minket, 10 és 100 dollár közötti összeggel havonta, amivel tagja lett az „Ezer Igazi Rajongó” csapatának, aminek az ötlete Kevin Kellytől származik.

Személyesen is megkereshettek engem, a csapatunknak szüksége lenne mentorokra, üzleti stratégákra, gyártásfejlesztőkre, műszaki ellenőrökre, gyártásüzemeltetőkre és mindenki hasonlóra.

Senki sem mondta, hogy a világ első nyílt forráskóddal felépíthető civilizációját felépíteni könnyű feladat lesz.

De a megfelelő emberi folyamatokkal, akár még jó móka is lehet.

Tágítsuk ki együtt a határainkat, hogy lássuk, mire vagyunk együtt képesek, hogy egy jobb világot építsünk.

Köszönöm!Feliratozta és közzétette:
Exopolitika Magyarország - Világokat Kötünk Össze

Főfordítással dolgozott: S. Z. Nélküled nem lett volna magyar felirat. Szívből Köszönjük Neked!

Marcin Jakubowski oldala: OpenSourceEcology.org


"A nyílt forráskódú kutatás-fejlesztés alapú gazdaság a következő gazdaság."

Te kiveszed a részed az európai piacból?

A Marion Institute rendezvény-oldala: ConnectingForChange.org